Фарадж е големият печеливш във Великобритания, в Холандия национализмът не печели

Британци и холандци гласуваха вчера, 22 май, на изборите за европейски депутати и за местни органи (във Великобритания), в които като  фаворит се очертава Партията на независимостта на Найджъл Фараж (UKIP), която  се обявява за излизане на Великобритания от ЕС, както и за ограничаване на  имиграцията от източноевропейските страни членки на ЕС.

Резултатите от местните избори във Великобритания ще бъдат обявени днес, а от гласуването за Европейския парламент - в неделя, заедно с  другите страни от ЕС.

Според проучване на общественото мнение, проведено от  YouGov обаче, Партията на независимостта е на първо място по популярност, като се подкрепя от 27 на сто от избирателите. Тя е по-напред от опозиционната  Лейбъристка партия, която се  подкрепя от 26% от анкетираните.  Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън е едва на трето място с  22 на сто. Партията на "зелените" се подкрепя от 10 на сто от  анкетираните. Влизащите в управляващата коалиция либералдемократи са на  пето място с 9%  и може изобщо да не влязат в Европейския парламент.

От проучването на  YuGav  излиза, че икономиката заема трето място сред  проблемите, вълнуващи британските избиратели. На първо място са  отношенията с ЕС и имиграцията.

Проучване на в. „Гардиън” пък показва, че UKIP ще вземе 99 места в местните парламенти, което е с 83 места повече, отколкото досега. За сравнение консерваторите губят 79 места и имат 935, а лейбъристите печелят 61 места т.е. стават с 1199.

В местните избори във Великобритания се разпределят общо 4216 места в oбщинските съвети. За европейските избори британците си оспорват 73 места от общо 751 в Европейския парламент.

Партията на независимостта традиционно се обявява за излизане от ЕС и за  запазване на британската лира като национална валута. В последно време тя започна да настоява за ограничения върху свободата на имиграцията от  страни от ЕС. На нейна страна преминаха и част от поддръжниците на  консерваторите, отнасящи се скептично към ЕС. За да се спре този процес,  премиерът Дейвид Камерън обеща, че в случай на победа на  парламентарните избори през 2015 г., през 2017 г. да проведе референдум  за по-нататъшното членството на Великобритания в ЕС. Самият Камерън  казва, че той е за членството на страната в ЕС, но е за неговото  реформиране и за връщане на част от правомощията, които бяха  предоставени преди това на Брюксел - на националните правителства.

По неофициални данни обаче в Холандия, изненадващо, партията на евроскептика Герт Вилдерс търпи поражение, информира bTV. Най-много гласове печелят  либералдемократите и християндемократите. Очаква се те да спечелят по 4  места, а партията на Вилдерс - 3. На предишни избори той получаваше 5  гласа. Холандия трябва да избере 26 евродепутати.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини