Заразна болест поваля дивите зайци в Смолянско

Коварна зараза- туларемия, плъзна по дивите зайци в Родопите, а в Смолянско болестта се появява за пръв път.

Шефът на областната агенция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков потвърди за заболяването по горските скокливци. Те се движели като пияни, имали некоординирани движения ибили неадекватни, забелязали ловците в района, които по-късдно намерили и няколко мъртви екземпряри.

Пробите показали, че те са заразени с опасното инфекциозно заболяване, което може да се предава от животните на човека. „Резервоар на заболяването са голямата популация на гризачи. Болните диви зайци не бива да се пипат и консумират от хора, тъй като е възможно и те да се заразят ”, предупреди д-р Бозуков.

Две мъртви животни са намерени в района на смолянските села Требище и Ръчица, потвърди кметът на Търън Явор Говедаров. Като председател и на най-голямата ловна дружинка в района, той е предупредил хората, най-вече гъбарите и дървосекачите за проблема.

Колегата му от Загражден /общ. Баните/ Венцислав Шишков, който също освен кмет е и ловджия, посочи, че в района на селото е намерен един умрял заек. „Тепърва ще разясняваме опасността на хората”, каза той.

Районната дирекция по горите е уведомила ловните дружинки и горските, при съмнение да предават заразени животни в агенцията по храните за изследване.

„До нас са има сигнали за 4 случая, но няма място за притеснение. Заради увеличената популация на дивия заек, рискът от зараза расте”, заключи шефът на РДГ-Смолян Венцислав Фурлански.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини