Няма да има оставки в БСП, Станишев ще променя ръководството

БСП призна, че е получила "жълт картон" на евроизборите, но няма да има смяна на лидера, нито оставки. Ще има промени в политическото ръководство и в кабинета.

Това стана ясно след заседание на ръководството на БСП, предадоха Дарик и "Фокус".  Лидерът на левицата не участваше в него.

"Ясно е, че получихме остро предупреждение от страна на избирателите,  жълт картон. За това са необходими определени мерки – промени, които  трябва да настъпят в Изпълнителното бюро и в ръководството”, заяви депутатът Борислав Гуцанов, цитиран от БГНЕС.
Станишев е получил мандат от ИБ да направи промени в ръководството на партията, независимо, че по устав не се нуждаел от такова правомощие.

Зам.-председателят на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов каза, че  приемат тази ниска активност на изборите за ЕП като сигнал от избирателите, че нещо трябва да променят в работата си.

"Анализът ни не включва промяна на лидера. Сега не е време за оставки. В анализа на всяка наша структура трябва да са ясни местните причини. Имаше членове на Националния съвет, кметове и народни представители, които доста вяло участваха в кампанията”, призна обаче той.Дъбов коментира, че на 25 май хората гласували за Европарламент и било неуместно е да се правят аналогии с това какво смятат за управлението в страната и съотношението на силите. По думите му те казали какво мислят за управлението на страната на парламентарните избори преди година.

Дъбов призна, че за трети път не могли да мобилизират симпатизантите си да гласуват активно. Основно три били причините за ниската активност - наличието на още две леви партии, сред които АБВ,  отношението към събитията в Украйна и работата на правителството.

"Отражение върху гласуването даде и кризата в Украйна и отношението на БСП. БСП е партия, за която всички смятат, че е русофилска, и тази проевропейска позиция, която изразихме, даде своето отражение. Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството”, обясни той.

По думите му друга причина е, че АБВ са отнели от БСП един мандат и са го дали на ГЕРБ.

На въпрос дали е възможно Станишев да смени Пламен Орешарски като премиер, Дъбов заяви, че тази възможност не стои, както и че Станишев можел да бъде премиер още преди една година, ако искал.

На въпрос в каква насока ще е ремонтът на кабинета, направи застраховка, че не бива да се очакват грандиозни промени.

По думите му не били водени разговори за подписване на коалиционно споразумение, но било възможно да се стигне и до това.

Соцпленумът няма да бъде тази събота заради Черешова задушница, а следващата седмица.

"Южен поток"
"Трябва да проявим характер и да доведем докрайрешението за изграждане на "Южен поток", обяви Дъбов становището на партийното ръководство. По думите му санкциите на ЕК не могат да се случат веднага. Той каза още, че България е изпълнила всичко по правилата на ЕС и левицата няма притеснения. "Ако има натиск, той е политически, по различни причини", посочи Дъбов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини