Руският официоз за ”Южен поток”: Доларът командва Европа

Американците спряха "Южен поток" в България, пише в. "Росийская газета". Спирането на проекта от страна на България вероятно ще бъде обсъдено днес в Брюксел.
Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори.

Един от тях - Джон Маккейн, поиска по-малко руско участие в проекта.

До последния момент българското правителство отбиваше опитите на Еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета". Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България.

"Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският всекидневник.

"Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".

Главният редактор на руското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира пред РИА Новости, че "борбата между страните в конфликта ще продължи".

Според Лукянов, Европейската комисия е категорично против "Южен поток", тъй като "той влиза в разрез с линията на съкращаване на зависимостта от Русия".

"На България се оказва гигантски натиск от страна на Европейската комисия, която формално не може да спре строителството на (руския газопровод), но предявява много претенции, касаещи конкретни въпроси", обяснява той.

Руският политолог отчита, че "България не е такава страна, която може да се противопоставя сериозно на натиска на Европа", като дава пример с резкия обрат в позицията на премиера.

"Борбата ще продължи. За Русия това означава много допълнителни главоболия. Въпросът не е закрит, но той, естествено, силно се усложнява", обобщава Лукянов.

"Комерсант": САЩ нанесоха удар на "Южен поток"

България, която досега се противопоставяше на опитите на Европейския съюз да попречи на строителството на руския газопровод, се предаде под натиска на САЩ след разговор с трима американски сенатори.
За "Газпром" това е заплаха да се замрази проекта за доставка на газ в Европа без преминаване през Украйна. Това е и заплаха да се запази зависимостта на основният експортен маршрут от отношенията между Москва и Киев.

Вестникът отбелязва, че по негови данни Украйна обсъжда предаването на газопроводите си под контрола на американски и европейски компании, а "Южен поток" ще сведе стойността на активите до нула.

ЕК: Не сме блокирали проекта

От ЕК потвърдиха, че не блокират проекта „Южен поток”, а го привеждат в съответствие със законодателството на ЕС.

В Брюксел „не изключват” в понеделник, 9 юни, да се проведат консултации между Русия и ЕС за ситуацията около „Южен поток”, каза пред руските медии източник от европейските институции. Днес в белгийската столица се събират представители на ЕС, Украйна и Русия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини