Китайският официоз: Западната демокрация носи само хаос

Демокрацията в западен стил води само до хаос, пише най-влиятелният китайски вестник "Женмин жибао" ("Народен вестник"), цитиран от Ройтерс.
В коментара на печатния орган на управляващата Китайска комунистическа партия като пример в потвърждение на тезата се дава обстановката в Тайланд и Украйна, цитира изданието БТА.

"През последните месеци от Киев до Банкок политиката на улицата и на обществените сблъсъци причини дълбока печал. Като погледнем назад към "цветните революции", на които станахме свидетели последните години... как да не кажем развълнувано: радвайте се, че защитихме решително социализма с китайски характеристики. В противен случай, щеше ли да има мир в Китай?", коментира китайският официоз.

От Западна Азия до Северна Африка много страни се подхлъзнаха и изпаднаха в неясното безумие на "западната демокрация", която не им донесе нито щастие, нито стабилност, добавя "Женмин жибао".

Статията е публикувана по-малко от седмица след 25-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на централния площад в Пекин "Тянанмън".

Китайският официоз взима на мушка и британския парламент, като припомня, че в него все още влизат благородници, които заемат постовете си по наследство.

За китайския народ това е немислимо, пише вестникът и допълва, че Китай трябва да продължи по своя път.

Идването на власт на президента Си Цзинпин даде на мнозина китайци надежда за политически реформи, най-вече заради "народния стил" на новия лидер и наследството на неговия баща, бившия вицепремиер реформатор Си Чжунсюн, отбелязва Ройтерс.

Посланието, което комунистическата партия отправи нееднократно след встъпването на новия президент в длъжност миналата година, е, че няма да има политическа либерализация.

По време на посещение в Белгия през април самият Си Цзинпин заяви, че Китай е експериментирал в миналото с различни политически системи, включително с многопартийната демокрация, но тя не е проработила.

"Копирането на чуждестранни политически примери и модели на развитие може да бъде катастрофално", предупреди той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини