Сърбия също замрази проекта ”Южен поток”

Сърбия ще трябва да отмени началото на построяването на „Южен поток”, заяви вицепремиерът Зорана Михайлович, предаде сръбското радио b92, цитирано от “Фокус“.
Радиото посочва, че изявлението на Михайлович е последвало след изявлението на българския премиер Пламен Орешарски, който заяви, че България отменя изграждането на газопровода.

“България е основният център. Ще трябва да чакаме докато продължават разговорите между България и ЕС, или докато Русия не промени маршрута. Но резултатът от единия и другия сценарий предвижда отменяне на строителните действия”, заявила Михайлович.

Трасето на газопровода по проект минава през Сърбия и шест държави от ЕС - България, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия.

Вчера Пламен Орешарски изненадващо обяви, че България прекратява всички дейности по "Южен поток", докато проектът не изпълни всички изисквания на европейското законодателство. Той направи изявлението си след среща с трима американски сенатори.

Според някои медии, договорът с фирмите изпълнители на проекта е подписан през миналата седмица.

Днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че проектът "Южен поток" е необратим, а основният въпрос бил как да се построи.

Миналата седмица от ЕК обявиха, че санкции ще бъдат наложени на всички страни по трасето на газопровода, в които започне строителство. Сърбия не е член на ЕС, но преговаря за влизане в общността.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини