Руски политик: Решението на България е енергиен шантаж

"Истински енергиен шантаж по отношение на Русия" - така високопоставен руски политик определи решението на България да спре проекта "Южен поток".
Първият зам.-председател на Комисията по международни отношения на руската Държавна дума Леонид Калашников смята, че решението на България е свързано с политическия натиск върху Русия заради кризата в Украйна, предаде БНР.

„Може да се опитаме да се споразумеем с Румъния или България на ниво парламент. Или например да се опитаме да се споразумеем с Европа по въпроса за украинската тръба. Това може да отслаби натиска върху „Южен поток”, понеже те ще разберат, че ние не възнамеряваме да лишим украинските тръби от газ", коментира ръководителят на Комисията по енергетика в руската Държавна дума Иван Грачьов.

"Много решения на европейските страни са излишно политизирани, поради това можем да се обърнем към европейския бизнес”, добави той.

Според Грачьов, в дадения случай България се е поддала на натиск от САЩ.

„Ако България не се бе поддала, спокойно щяхме да продължим, но видимо, съвместните действия на ЕК и американците са я заставили да се замисли какво да прави в това направление”, смята председателят на комисията по енергетика в руската Държавна дума.

Решението за прекратяване на работата по „Южен поток” е чисто политическо и в него няма никакъв здрав смисъл и икономическа логика, заяви първият заместник-председател на комисията по природните ресурси към руската Държавна дума Валерий Язев, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Европейската комисия е нелогична в своето поведение, колкото повече разклонения има газопровода, толкова по-голяма е енергийната сигурност на Европа. Да се противопоставя някой на такъв международен, подчертавам, не руски проект, като „Южен поток” е съвършено абсурдно”, заяви Язев.

Еврокомисията настоя България да спре изграждането на "Южен поток", докато проектът не бъде съобразен с изискванията на антимонополното законодателство в ЕС.

„Информация по отношение на България не коментираме”, заяви официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов.

Засега няма официална реакция от руска страна, представител на Министерството на енергетиката посочи само, че Русия не е била официално уведомена от България за временното спиране на изграждането на газопровода.

Днес се очаква въпросът за "Южен поток" да бъде повдигнат в Брюксел, където ще се проведе тристранна среща Русия-Украйна-ЕС, в която ще участва еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини