Лондон с мерки срещу влиянието на ислямски фундаменталисти в училищата

Британското правителство обяви, че ще изисква от училищата да насаждат "британските ценности", след като инспектори констатираха, че някои училищни директори с твърдолинейни мюсюлмански възгледи заплашват учители и налагат религиозно мотивирани ограничения в няколко училища, предаде Асошиейтед прес.

Лично премиерът Дейвид Камерън обеща да пресече опитите на ислямистите на оказват влияние върху дейността на държавните училища в Бирмингам - втория по-големина град в страната, където живее една от най-големите пакистански общности във Великобритания, съставляваща 13,5 на сто от населението.

"Защитата на децата е главно задължение на правителството. Затова съобщенията за предполагаема активност на ислямските радикали в бирмингамските училища изискват особено твърд отговор", каза премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Инспекторите бяха повикани след анонимно писмо, в което се говори за скрита кампания, наречена "Операция Троянски кон", от мюсюлмански фундаменталисти в няколко училища в Бирмингам с цел да бъде поставен под контрол процесът на обучение в училищата, където мнозинството от децата са от мюсюлмански семейства.

Организаторите й пращали писма в тези семейства, изисквайки от родителите да изискват чрез родителските комитети да бъдат сменяни директорите и техните заместници, които не желаели да променят учебния процес в съответствие с изискванията на консервативния ислям.

В доклад от името на британското Управление по стандартите в сферата на образованието се потвърждават твърденията за дейността на ислямските фундаменталисти в редица училища в Бирмингам. Инспекторите констатират, че са се натъкнали на "среда на страх и сплашване" в няколко от общо 21 проверени училища, като пет от тях не успяват да защитят учениците от екстремизма. Там под натиска на родителските комитети били сменени онези директори, които не отстъпвали пред натиска на фундаменталистите.

Назначените на тяхно място училищни шефове са насаждали "тесногръда верска идеология" в някои школа, чиито ученици са предимно от мюсюлмански семейства. В едно от тях е имало опит да се забранят общи уроци по плуване за момичета и момчета, в друго били премахнати уроците по музика, защото били антиислямски, а в трето бил променен сценарият за пиеса, посветена на раждането на Христос, и било забранено използването на кукла, представляваща бебето Исус


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини