Постоянен арест за пияния при клането в Рибница

Филип остава в ареста, реши Окръжният съд в Смолян

Окръжен съд в Смолян постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за 55 годишния Филип Стефанов от рудоземското село Рибница. Съдът не уважи искането на служебната защита на Стефанов, която поиска по-лека мярка -„домашен арест“.

Според обвинението Стефанов опитът за убийство на 62 годишния му братовчед Юлиян Башев е бил умишлен и има риск той да се укрие, както и да извърши друго престъпление заради сериозната си алкохолна зависимост.

Пред съда беше представена съдебно-медицинска експертиза, че Башев е с две средни и две леки телесни повреди, нанесени при ударите с нож.

Свидетелите на клането разказали при разпита, че Филип крещял: “Ще го заколя този кръчмар, ще му затворя кръчмата!“

Обвинението настоя за най-тежката мярка и заради стара присъда от 1976г., когато Филип душил майка си. Макар че я излежал реално и бил 1 година в затвора, жената се поболяла и по-късно починала.

Филип не е семеен, работи като пазач на строителна техника, но в селото не се ползва с добро име, а хората го описват като агресивен и със сериозна алкохолна зависимост, заради което е опасен, изтъкна обвинението и пледира за най-тежката мярка.

„Не съм искал да го убивам, бил съм ядосан, защото съм бил пиян“, заяви пред съда обвиняемият и допълни, че намушкал братовчед си защото го напсувал на майка, но сега съжалява за извършеното. Стефанов обаче призна пред съда, че е зависим от алкохола.

Във фаталната вечер на 8 юни, когато се разиграл кървавият екшън, той отново бил много пиян. Около 22.30ч. пред бакалията, собственост на 62 годишната жертва, налетял с ножа. Преди това обаче двамата братовчеди имали разпра, скарали се и се обиждали взаимно. Полицаите ги разтървали, но два часа по-късно свадата се разгоряла отново и пияният Филип налетял с кухненския нож. След нанесените с 30 сантиметрово острие 4 рани в областта на гърдите, шията и корема, жертвата още е в критично състояние в интензивното отделение на смолянската болница.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини