Тайната на родопското дълголетие е духовната храна и простото ядене

15% ръст на екотуристи у нас отчетоха на Фестивала на дивите цветя в Родопите

 

15% ръст на екотуристи у нас за една година отчетоха организаторите на 10 дневния фестивал на дивите цветя, който се провежда в Родопите за втори път под патронажа на министерството на културата. Община Смолян е дала 1 500 лв., но основната организация е на доброволни начала. Желанието на местните общности е да предложат нов празник на своите гости, с идеята той да стане традиционнен за дните около Еньовден.

„Тенденцията екотуризма да става все по-популярен и да набира ревностни почитатели в световен мащаб се засилва и в България. Все още обаче любителите на този вид преживявания са предимно чужденци, които са пет пъти повече от българите”, коментира Антония Чиликова, координатор на фестивала на цветята, който стартира от родопското село Могилица и ще продължи в различни селища по поречието на река Арда. Основната идея е съхраняването на биоразнообразието в Родопите, именно чрез развиване на екотуризъм, който все повече се оценява от българите като възможност за приключение в средата на местната общност.

На щандовете с биопродукти в Могилица, местни производители представиха пакетирани чайове, ароматни възглавнички, пълни с лековити билки, както и домашни сладка, сирене, ръчно произведени от местните майсторки. Рускиня си купи вълнени чорапи ръчно производство от един от щандовете, подредени на селския мегдана в Могилица. Друг акцент на екофеста вече поредна година е здравословното хранене, разнесло по света славата на родопските столетници. Домакините изложиха традиционните родопски ястия, крепили векове наред дълголетниците в района.

„Малко отегнаха годините, ама съм доволен, че съм на крак. Най-много нашите бащи и майки са ни хранили духовно. След това е била работата, а след това спокойствието. Чистата храна е основата на човешкото здраве. Навремето си хапвахме хляб от царевично и ръжено брашно, картофи, фасул, тиква и по- рядко месо. Това е най-голямата тайна на дългия живот“, сподели 90 годишният Мехмедамин Келешев, който беше почетен гост на празника, предизвикал интереса на англичани, французи, аржентинци и китайци.

На 23 юни, цветният празник се пренася в село Смилян, където започва курс по ароматерапия, билкова козметика и фитотерапията като лечебно средство. Ботаническите и приключенски турове продължават през седмицата, а идния уикенд ще се проведе за пръв път и всенародно надиграване и надпяване на родопските поляни, в което ще се включат както местни, така и самодейци от страната.

„Дивите цветя са извор на вдъхновение за много поети, а Родопите са оазис със световно значимо биоразнообразие. Искаме символично да изпратим своята китка родопски цветя към всички бедстващи във Варна и Добрич, които в този ден оплакват своите близки”, каза в заключение Чиликова. Фестът, който се проведе заедно с традиционния здравен събор в Могилица и празника на родопските занаяти започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите във водната стихия българи.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини