КНДР с изненадващо предложение за примирие с Южна Корея

Северна Корея (КНДР) предложи на Сеул двете страни да спрат от 4 юли "всички враждебни военни акции с оглед опазване на мира на Корейския полуостров".
Това се казва в изявление на Държавния комитет по отбраната в Пхенян, разпространено днес от официалната агенция КЦТА, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Документът съдържа и призив към Вашингтон и Сеул "временно да преустановят военните маневри, докато траят Азиатските игри-2014", насрочени в южнокорейския град Инчхон от 19 септември до 4 октомври.

Става дума за планираното през август американско-южнокорейско военно учение, уточнява Франс прес.

Същевременно севернокорейският комитет по отбраната, оглавяван от държавния лидер Ким Чен-ун, предлага на Южна Корея двете страни да не се критикуват взаимно занапред.

Пхенян приканва също да бъдат спрени ученията със стрелби и другите военни дейности около разделителната линия между двете акватории в Жълто море, посочва АФП.

Изявлението на комитета е публикувано преди официалното посещение в Сеул на китайския президент Си Цзинпин, който според медиите ще преговаря с южнокорейското ръководство на 3 и 4 юли, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини