Иракската армия получи 10 изтребителя Су-25

Ирак получи 10 изтребителя Су-25 за борба с джихадистите. Досега Багдад изпращаше срещу ислямистите само бойни хеликоптери и леки самолети.
Миналата седмица иракската армия получи пет самолета, а преди два дни още пет пристигнаха в база край Багдад, съобщи БНР.

Според специалисти машините идват от Иран, в задната им част се вижда кокардата с цветовете на Ислямската република - зелено, бяло и червено, прикрита грубо от слой боя.

Джоузеф Демпси, експерт от лондонския Международен институт за стратегически проучвания (IISS) е изучавал внимателно видеоматериал с изтребителите Су-25, публикуван от иракските власти.

"Отличителните знаци, серийните номера и камуфлажът – всичко отговаря на това, което познаваме като иранския въздушен флот", казва Демпси.

За иракските въздушни сили изтребителите Су-25 са добре познати от времето на Саддам Хюсеин и дори 7 от тях бяха изпратени в Иран, за да бъдат спасени от американските въздушни удари по време на войната в Залива. Противно на желанието на Багдад тогава Техеран ги запази и ги въведе в своята армия.

Днес обаче много малко иракски пилоти имат необходимата квалификация, за да пилотират машините, затова е възможно в Ирак да пристигнат чужди пилоти, които да ги управляват.

Преди седмица световните агенции съобщиха, че Ирак е помолил Русия спешно да му достави изтребители Су-25, защото Вашингтон се бавел с обещаните на Багдад изтребители Ф-16.

Според руски военно-дипломатически източник иракското министерство на отбраната се принудило да се обърне към руската страна с молба да изпрати самолетите поради необходимостта от бързо повишаване на боеспособността на иракските ВВС в борбата с терористите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини