Украйна предупреди, че ще сваля руски хеликоптери нарушители

Украйна ще стреля по руските хеликоптери в случай на нарушение на украинската граница, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.
Андрий Парубий обясни, че украинските граничари вече са регистрирали такива нарушения вчера - две с Ми-8 и едно с Ми-24, предаде БНР.

При повторно пресичане на границата, по тях ще бъдат нанесени удари.

Руската страна засега не е коментирала информацията.

Украинското външно министерство обяви междувременно, че е протестирало пред Русия по повод "големите системни нарушения" на украинското въздушно пространство и е настояло те да бъдат прекратени, предаде Ройтерс.

Парубий каза още, че руските войски укрепват границата в районите на пропускателните пунктове. Според него разпространената от руската страна информация за подготовка за навлизане в близките дни в Украйна представлява сплашване.

"Смятам, че агресията им се засилва, защото стана по-сложно прехвърлянето на терористи и оръжие на изток, затова се появиха подобни изявление със заплахи", заяви Парубий.

По думите му оттегляне на руските войски от укранската граница всъщност не се наблюдава, точно обратното - военните извършват укрепване в пропускателните райони.

НАТО изпраща на Украйна оръжие и военно оборудване от страни от Източна Европа, защото голяма част от техниката на украинската армия е дефектна, написа в Twitter руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в отговор на обвиненията, че сапаратистите използват оръжие, минало границата. Според него става въпрос за замяна на оръжията, произведени в СССР.
По думите му САЩ ще компенсират своите нови съюзници с оръжейни доставки и така американският военнопромишлен комплекс ще бъде доволен.

Украинските правителствени сили са прогонили проруските сепаратисти от над 12 града и вече контролират две трети от източните региони, станали център на въоръжения бунт, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки Андрий Парубий.
Той добави, че украинските сили и днес атакуват позиции на бунтовниците с артилерия и самолети.

След изтичането на едностранното примирие в понеделник са били освободени 17 села.
Според Парубий в момента украинските сили контролират 23 от общо 36 общини в Донецка и Луганска област. Тези две провинции край границата с Русия обявиха независимост от правителството в Киев.

Бунтовниците обаче отвръщат на ударите. През нощта те са обстрелвали международното летище на Донецк. Била улучена една комуникационна кула, която на сутринта още горяла, съобщи АП.

Същевременно върховният комисариат но ООН по правата на човека Нави Пилай съобщи, че в сраженията в Източна Украйна са използвани противопехотни мини. Това е довело до гибелта на 3-ма души, а няколко са ранени.

Председателят на Върховния съвет (парламента) на самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Макович е бил арестуван за смъртта на оператора на Първи канал Анатолий Клян.

Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Валерий Болотов пък уволни правителството й.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини