Германия даде зелена светлина на европейския банков съюз

Германското правителство одобри пакет пакет проектозакони, които на практика дават зелена светлина за европейските планове са създаване на банков съюз, съобщи "Ройтерс". Според източник на агенцията от правителството това е основният отговор на кризата във финансовия сектор, който да върне доверието.

Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания.

За да се минимализират разходите за данъкоплатците в еврозоната, политиците в Европейкия съюз предлагат закон, по силата на който акционери, кредитори и вложители с големи депозити първи ще губят пари в случай на банкови сътресения. Според германските проектозакони кредитори и собственици на германски банки ще преживеят загуби най-рано през 2015 г. - една година преди европейските правила да започнат да действат за целия валутен съюз.

Европейската централна банка ще започне надзора над големите банки в 18-те държави в еврозоната по-късно тази година, което на практика ще представлява първата крачка към банковия съюз.

Ще последва единен подход в превенция на разрастване на банкови кризи в правителствени, както се случи в Ирландия.

Друг закон в германския пакет гарантира, че Германия ще се съобразява с европейските правила, които позволяват Европейският механизъм за стабилност директно да рекапитализира банки при определени обстоятелства. Необходимо е проектозаконът да бъде одобрен, за да се приложат на практика плановете за Европейския банков съюз, припомня "Ройтерс".

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини