Задържани са изпълнителен директор и главният касиер на КТБ

Орлин Русев лично е разпоредил сумите да бъдат изнесени от трезора на банката, обави прокуратурата

Председателят на УС и изп. директор на КТБ Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова са задържани. Основният собственик Цветан Василев ще се издирва.
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка по сигнала на БНБ за КТБ, става ясно от съобщение на прокуратурата.

По-рано днес управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил на 19 юни, ден преди поставянето КТБ под особен надзор, в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Парите са взети само срещу разписка.

В сигнала на Искров до Цацаров се посочва, че са изтеглени неправомерно от трезора 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара (общо 205 887 223 лева).

Орлин Русев е бил задържан днес в Созопол. За него има доказателства, че лично е разпоредил сумите да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.Маргарита Петрова е обвинена вчера за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Тя е извадила парите от трезора в чували и ги е предала на трети лица.
Петрова е със задържане до 72 часа и ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подготвят се документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, обясниха от прокуратурата.

Липсват съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. при 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл, съобщи на пресконференция Иван Искров, цитиран от БТА.

Докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ ще бъде внесен в прокуратурата. Разпитани са "изключително много свидетели", иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи.

"Има данни за извършено тежко криминално престъпление в КТБ и е образувано досъдебно производство", заяви междувременно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, но не уточни срещу кого е разследването.

Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ, внесе сигнал в Софийска градска прокуратура срещу Василев, че е изнесъл от страната 1, 7 млрд. лева от КТБ. Рашидов получил анонимно писмо с тези данни, пристигнало тази нощ в пощенската му кутия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини