Рестарт на делото за конфискацията на 2.2 млрд. срещу Цветан Василев

След като процесът за конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев стоя "на трупчета" 2 години, ще тръгне отново. Това се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд, който се занимава с казуса, съобщава "Сега".

Процесът по гражданския иск на комисията за конфискация, сега КПКОНПИ, беше образуван в през март 2016 г. Ответници са Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. Искът е за 2.2 млрд. лв.

През март 2018 г. обаче съдът спря делото, защото реши да пита защото попита Съда на ЕС в Люксембург дали като позволява отнемане от хора, които не са осъдени, българският закон за конфискацията не противоречи на правото на съюза. През март т.г. Люксембург отговори, че правото на ЕС не пречи на делото за конфискация. Точно преди делото да бъде спряно заради питането до Люксембург, градският съд отдели в нов процес иска на КПКОНПИ срещу една от свързаните с Василев фирми - Empreno Ventures Ltd. Така в делото "майка" остават исковете на комисията срещу останалите 26 ответници.

След решението на Съда на ЕС през март антикорупционната комисия съобщи, че веднага ще поиска възобновяване на петнадесетте дела в страната, които са били спрени в очакване на отговорите по казуса "Василев".

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини