Спасението на вложителите в КТБ ще струва около 2 млрд. лв.

Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия.

На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката, съобщи Дневник.

Чобанов посочи, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които да бъде увеличен таванът на дълга, а вариантите за теглене на този нов дълг ще бъдат описани в предложенията за законодателни промени.

Има вероятност ликвидната подкрепа за банката да увеличи бюджетния дефицит и той да надхвърли ограничението от 3 на сто, каза Чобанов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски има ли опасност България да влезе в процедура по свръхдефицит.

Има теоретична възможност за това, но в зависимост от инструментите може и да не се стигне до това, отговори Чобанов и увери, че в предложенията за промени в законодателството ще бъдат описани всички възможности. Той изтъкна, че дори това да се случи, ще е еднократно и догодина няма да се повтори.

Менда Стоянова от ГЕРБ предупреди, че във фонда за гарантиране на влоговете има само 2.1 млрд. лв., а след оздравителната операция ще загуби 1.5 млрд. лв., което означава, че трябва спешно да бъде попълнен.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини