БСК: Кредиторите на КТБ сами да решат съдбата й

Не политиците, а кредиторите на Корпоративна търговска банка да решат съдбата й като изготвят план за оздравяване, настоява управителният съвет на Българската стопанска камара (БСК). 

Камарата предлага план от пет точки, който предвижда квесторите да запознаят кредиторите със състоянието на институцията. След това кредиторите ще определят екип за изготвяне на оздравителен план, който, след като бъде приет на общото им събрание, ще стане задължителен за изпълнение. БСК настоява частният фонд за гарантиране на влоговете да се използва само по предназначение и да не се наливат публични средства за решаване на ликвидните проблеми на банката. 

Камарата предлага схема, според която търговските банки да предложат на вложителите в КТБ договори за цесия на вземанията им в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Банките ще открият депозит на името на съответния клиент и така ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от фонда.

"Политическата класа в България още веднъж убедително доказа, че умее да създава кризи. Не сме изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка. И че вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и останалите юридически лица, вложители в КТБ, те се занимават с преразпределение на активите на тази банка", се посочва в позицията на работодателската организация.

Членовете на БСК категорично заявяват, че няма да приемат никакво решение за КТБ, което е взето без участието на заинтересованите кредитори на банката и в условията на пълна мъгла. Липсата на достоверна информация за състоянието на КТБ не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите, предупреждава камарата.

Управителният й съвет призовава всички органи на държавата, имащи компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, да отговорят на очакванията на обществото и да не отнемат правото на свободните граждани сами да се погрижат за защитата на своите интереси.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини