Заразата „син език” по добитъка се появи и в Смолянско


В област Смолян има огнище на „син език”, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Сава Бозуков.

Седем кръвни проби от кози и крави от Златоград и съседните села Кушла и Цацаровци, са показали положителни резултати за наличие на заразата.

Изследваните животни са носители на заразата, но не са развили заболяването.

Освен за огнището в района на Златоград, ветеринарните власти подозират и наличие на болестта по овце в смолянското село Черешките, от където се чакат резултати от кръвните проби.

Положителните кръвни проби са от 2 кози в с. Кушла, 4 крави в Златоград и 1 крава в с. Цацаровци, стана ясно още на второто заседание на Областната епизоотична комисия в Смолян.

Животните от района на Златоград, за които има положителни резултати за заразата, но нямат симптоми за болестта, са изолирани. Засега не се налага тяхното евтаназиране, тъй като при говедата и козите се изгражда имунитет към заразата.

Хората трябва да бъдат спокойни, заболяването не се предава на човека, обясняват ветеринари от ОДБХ. Собствениците на преживни животни обаче трябва да следят за промяна в състоянието на добитъка и да информират ветеринарите при появата на симптоми като посиняване на езика, отоци в муцуната, ерозии в лигавицата на устната кухина, ерозии във венеца над копитата и др., предупреждават от епизоотичната комисия. Ветеринарите уточняват, че няма никаква опасност за здравето на хората, тъй като човек не боледува от вируса, причиняващ „син език”. 

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини