Извънредно заседание за бюджетната актуализация

На извънредно заседание парламентът ще обсъди и гласува актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса и държавния бюджет.
Актуализациите са предложени от правителството на Пламен Орешарски. Кризата с КТБ е една от причините за исканата актуализация на държавния бюджет. Кабинетът в оставка предлага намаляване на приходите с 500 млн. лева и увеличаване на държавния дълг с 3,425 млрд. лева.

Заседанието е планирано за 15.00 часа.

В обръщение към депутатите миналата седмица президентът Росен Плевнелиев настоя за промяна в някои бюджетни параметри. Актуализацията на държавния бюджет е подкрепена от ГЕРБ и ДПС, които имат необходимото мнозинство.

Коалиция за България е против актуализацията на държавния бюджет с аргумента, че такава не се налага. От БСП дори смятат, че се формира нова коалиция.

Няма да участваме в новия икономически и политически сговор между ДПС и ГЕРБ, категорична бе Корнелия Нинова (БСП).

БСП настояха премиерът в оставка да изтегли предложената актуализация. Орешарски обаче отговори, че предложението на МС за промени в бюджета е "обмислено, а не необмислено".

Предложението за извънредното заседание дойде от ДПС, а Коалиция за България напуснаха залата.
Това даде повод на Йордан Цонев (ДПС) да каже, че БСП бламира правителството, а ДПС докрай остава зад него.

На днешното заседание БСП обсъждала трите възможни варианти на поведение - отново да напуснат залата, да гласуват въздържал се или да гласуват против.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса предвижда да бъдат отпуснати допълнително 225 милиона лева. БСП и ДПС подкрепят това предложение на Министерския съвет. 328 милиона лева искат от НЗОК и ГЕРБ.

Преди дни обаче ГЕРБ промениха позицията си и приеха предложената по-ниска сума.

Вчера Реформаторският блок се обяви против актуализацията на държавния бюджет.

Вече се заговори за необходимост от втора актуализация на бюджета до края на годината.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини