Португалия спасява банка от фалит с €4.9 млрд.

Властите в Португалия обявиха снощи, че ще отпуснат 4,9 милиарда евро спасителна помощ, за да предотвратят фалита на банката “Банко Ешпирито Санто“.
Банката (Banco Espirito Santo) e една от най-старите и най-големите финансови институции в страната, предаде АП, цитирана от БТА.

Управителят на националната банка Карлуш Коща съобщи, че здравите активи на банката ще бъдат запазени, а "токсичните активи" - прехвърлени в т.нар. лоша банка. Миналата седмица цената на акциите на "Банко Ешпирито Санто" спадна с около 75 на сто, след като кредитната институция обяви рекордна полугодишна загуба от 3,58 милиарда евро.

Скандалът се разрази след одит, установил счетоводни нарушения и голямо количество недекларирани кредити.

Холдингът "Ешпириту Санту Файненшъл Груп" (Espirito Santo Financial Group), най-големият акционер в банката, обяви на 25 юли, че вече не е в състояние да обслужва своите дългове, и поиска да бъде поставен под съдебен надзор от властите в Люксембург, където е базиран.

Бившият президент и главен изпълнителен директор на "Банко Ешпириту Санту" Рикарду Салгаду е обвинен в измама, злоупотреба с доверие, фалшификации и пране на капитали.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини