Германия спря окончателно военен проект с Русия

Правителството на Германия е решило да отмени окончателно голям проект за сътрудничество между германската компания "Рейнметал" и Русия.
Проектът беше замразен през март заради руската намеса в Украйна. Според "Зюддойче цайтунг", германският вицепремиер и министър на икономиката Зигмар Габриел "е изтеглил разрешението" за изграждането и оборудването на тренировъчен лагер за руски войници в град Мулино на река Волга.

Проектът за 100 милиона евро бе замразен, защото Берлин реши да прекрати оръжейната търговия с Москва.

"Предвид настоящата ситуация, правителството смята за неуместно изграждането в Русия на център за бойна подготовка" на сухопътните войски, посочи през март германското министерство на икономиката.

В центъра в Мулино трябваше да се обучават до 30 хиляди пехотинци и танкисти годишно, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В края на април сайтът "Дейли бийст" писа, че подписаният от "Райнметал" през 2011 г. контракт с Русия е за 140 млн. долара. Партньор на германския концерн е руската държавна отбранителна фирма "Оборонсервис".

Изграденият от германците център е по модел на същия, използван от Бундесвера, и се смята за "най-модерната система от този тип в света".

"Райнметал" разглеждал този контракт като предвестник на още няколко бъдещи проекта "в светлината на плановете за модернизация на екипировката на руските въоръжени сили".

"Светът беше шокиран, когато руските сили със специално назначение нахлуха в Крим с най-модерни технологии, драстично подобрена оперативна подготовка и с такава оперативна сигурност, че дори американските разузнавателни служби не разбраха какво се подготвя. Правителството и конгресните лидери във Вашингтон се чудят как така изведнъж руските спецоперации станаха толкова добри, толкова бързи, без никой да забележи", обяснява през април сайтът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини