От ДПС: Да се отворят кредитните досиета в КТБ на политици

Депутатът от ДПС Йордан Цонев призова, ако не може да се разкрие цялата банкова тайна около КТБ, то поне за публичните лица – политици, магистрати, кметове.
В сутрешния блок на Нова телевизия той заяви, че в следващия парламент партията му ще направи всичко възможно това да се случи, закани се и офшорките да бъдат отворени.

За отваряне на "досиетата КТБ" настоя неотдавна президентът.

Цонев бе категоричен, че ДПС няма никакъв проблем, свързан с банката, затова настоява истината да излезе наяве.

"Не може ДПС да бъде обвинявано за нищо в тази банка. Преди няколко дни лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че ДПС се е вкопчило във властта, за да прикрие кредитните досиета в КТБ. Искам да припомня, че не децата на лидера на ДПС имат високи хонорари от консултантски договори от тази банка, и не лидерът на ДПС е създал този банкер преди време", добави депутатът. В отговор на въпрос Цонев уточни, че говори за бившия председател на ДСБ Иван Костов.

Цонев подчерта още, че ДПС и Цветан Василев никога не са били близки.

Цонев обяви, че днес ще предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на банката в несъстоятелност.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента обаче припомни, че за да започне незабавно изплащане, трябва (по закон) банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка.

От ДПС предлагат да дойдат международни финансови одитори, които да направят одит на всички активи и да извадят досиетата на публичните личности.

Преди два дни стана ясно, че Брюксел оказва натиск на България да осигури по-бързо достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в КТБ.

Във връзка с предстоящото днес гласуване на второ четене на актуализацията на бюджета и на бюджета на Здравната каса, Йордан Цонев обясни, че очаква да бъде гласуван само този на НЗОК.

На въпрос дали подкрепя ГЕРБ в желанието на служебното правителство да се разреши тегленето на външен заем, той отговори положително. По повод неодобрението по казуса от страна на БСП депутатът от ДПС коментира:

„Видя се миналата година, че след като вдигнахме тавана на дълга, правителството изразходи парите за необходими неща, дори не стигна до тавана. Никое правителство няма да тръгне да прави нещата, от които се страхуват в БСП”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини