Лекари искат доставка на експериментален серум срещу Ебола

Трима специалисти по вируса Ебола, отнел живота на близо 900 души в няколко африкански държави, призоваха за доставка на експериментално лекарство.
Експертите искат то да бъде доставено в засегнатите страни, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Епидемията, която набира сила от началото на годината, избухна първо в горите на Гвинея, но сега но сега се разпространява най-бързо в съседните Либерия и Сиера Леоне. Според Световната здравна организация от началото на епидемията до 27 юли са заболели 1300 души, а към днешна дата жертвите са 887 души.

Американските медици, които бяха евакуирани от Либерия заради зараза с Ебола и сега се лекуват в клиники в САЩ, са били подложени на това експериментално лечение, преди да бъдат транспортирани към родината си, посочват тримата експерти, сред които е белгийският доктор Петер Пио, открил вируса през 1976 г.

Заедно с Дейвид Хейман и Джеръми Фарар, видни специалисти по Ебола, Пио посочва, че съществуват няколко противовирусни медикамента и ваксини в процес на изследване, които биха могли да бъдат използвани срещу вируса.

Експертите призовават Световната здравна организация, единственият орган с необходим международен авторитет, за да разрешава използването на експериментални методи за лечение, сега да влезе в тази своя роля.

Същевременно доктор Антъни Фаучи, директор на американския Институт за алергии и инфекциозни болести признава, че експерименталният серум, вливан на двамата заразени американци, е ефикасен до известна степен, но това е било наблюдавано само при двама пациенти и затова не може да се каже, че лечението с него е обещаващо.

Вирусът застигна и Нигерия

В нигерийския град Лагос има осем предполагаеми случая на ебола, като всичките са с хора, контактували с първия починал в Нигерия от смъртоносната болест, предаде вчера Ройтерс, цитирана от БТА.
Патрик Сойер, гражданин на САЩ и Либерия, почина миналия месец в Лагос скоро след пристигането си на летището. Вторият потвърден случай на заразен в града е на лекаря, който се е грижел за Сойер.

Здравните власти в Лагос наблюдават всички, които са били в контакт с либериеца.

Освен осмината, за които се предполага, че са заразени, под карантина са поставени други шестима контактни, въпреки че нямат симптоми.

Може да се ограничат пътуванията

Германия препоръча да се избягват пътуванията до Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, като предупреди, че засега не се очертава спиране на разпространаването на силно заразната болест. Не е изключено да бъдат наложени нови ограничения на възможността за напускане на Сиера Леоне, Либерия и Гвинея, заяви вчера Министерството на външните работи.

САЩ вече предупредиха гражданите си да избягват всички неналожителни пътувания до засегнатите страни. На 31 юли Франция също предупреди гражданите си да отменят пътуванията до Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия.

Вирусът на Ебола се проявява в кръвоизливи, повръщане и диария. Процентът на смъртност при това заболяване варира от 25 до 90, а одобрена ваксина срещу него няма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини