Майданът се превърнал в клоака и заплаха

Съветник на вътрешния министър на Украйна заяви, че площад "Независимост" в Киев се е превърнал в заплаха за жителите и гостите на украинската столица.
"За съжаление днес на Майдана са намерили убежище политически маргинали, криминални и други подобни елементи, алкохолици и наркомани. Площадът се е превърнал в клоака. Това място и намиращите се там лица са пряка заплаха за киевчани и гостите на столицата".

Това каза в интервю за телевизия "Пети канал" Зорян Шкиряк, съветник на министъра на вътрешните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Той разказа за задържането на няколко десетки души "с оръжие, гранати, палки и хладно оръжие", които искали да прогонят собственика на ресторант, за да го дадат на друг.

По думите на Зоран Шкиряк заради постоянните скандали, сбивания и побои над журналисти площадът е станал опасно за живота на гражданите място.

"Безспорно на това трябва да се сложи край. Ние сме против това някой да гони друг от Майдана, но ще се опитаме в достъпна форма да обясним на хората, че така повече не може", добави съветникът на вътрешния министър.

Киевският площад "Независимост" се превърна в символ на европейските стремежи на украинците. Именно там през ноември 2013 г. започнаха големите антиправителствени протести, довели до кървави сблъсъци с десетки жертви и стотици ранени. На Майдана бе издигнат палатков лагер.

Впо­след­ствие, след сва­ля­нето на пре­зи­дента Вик­тор Яну­ко­вич, част от акти­ви­стите оста­наха на площада. Вла­стите на града невед­нъж при­зо­ва­ваха митингу­ващите да осво­бо­дят центъра на града, за да бъде въз­ста­но­вено движе­ни­ето по глав­ните артерии, но акти­ви­стите игно­ри­раха тези искания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини