Родопски овчар спаси обгорен от далекопровод щъркел

Благодарение на съвместната грижа на овчаря,ветеринаря и екоинспекцията, защитената птица е спасена

Ранената птица била открита на 6 август в местност край родопското село Борино от овчар. Човекът занесъл птицата на местния ветеринар, който й оказал медицинска помощ и по-късно са подали сигнал на зеления телефон в РИОСВ Смолян.

Щъркелът е съвсем млад, на около  1.6 г. и най-вероятно е пострадал по време на полет, удряйки се в далекопровод. Краката му са били силно обгорени и не може да стои на тях.

По-късно вчера на зеления телефон в екоинспекцията в Смолян е подаден сигнал за пострадалата птица, която експертите установяват като представител на защитения вид Бял щъркел (Ciconia ciconia),

Птицата ще бъде изпратена за лечение в Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, който е единствен в страната със статут на спасителен център за диви животни. 

Белият щъркел е защитен вид и e включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземпляри от вида бял щъркел, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лв. 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини