Над 80 смъртни случаи на животни от „Син език“ в Смолянско

11 огнища на заболяването „Син език по преживните животни“ са обявени в 5 от 10-те общини на област Смолян, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на хранит ев Солян.

В община Баните са регистрирани най-много смъртни случаи - общо 75 овце са умрели в селата Рибен дол, Гълъбово, Сливка, Дебеляново, Глогино, Вишнево, Загражден и Давидково, като огнищата са в Рибен дол и Гълъбово. В Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян е получена информация и за още 7 умрели и около 20 болни овце в местността „Тухлата“, в община Баните.

В община Доспат –освен в самия град, огнище има и в село Змеица, а в община Златоград – заболяването е засечено в самия град и селата Кушла и Цацаровци. В общиина Смолян огнищата са в четирите села Смилян, Бориково, Кошница и Могилица. Общо 5 животни са умрели в района на Смолян и селата Кошница и Могилица.

23 от изпратените кръвни проби са дали положителни резултати- 7 от овце в селата Рибен дол и Гълъбово, а в Доспат и село Змеица положителни проби са общо 4.

В района на Златоград и селата положетелните проби са общо 7, а в селата около Смолян резултатите с наличие на заразата- са общо 5 - основно при овце. В община Рудозем също има животни,коит оса показали признаци на заболяването.

Вземат се мерки по възможно най-бързия начин, като се изпълняват се всички мероприятия по заповедта на изпълнителния директор, съобщават още от ОД БХ в Смолян. Проведени са областни и общински комисии, информационна кампания със стопаните – забранява се движението на животните, извършват се клинични прегледи на овцете във всички общини. Болните животни се изолират. Вземат се двойни кръвни проби и се изпращат в НДНИВМИ София.

Труповете на умрели животни се предават на екарисаж, а в заразените животновъдни обекти, торища и местата за водопой се извършва дезинсекция. На терен работят 2 оборудвани екипа за дезинсекция, които извършват мероприятията, а два пъти месечно се пращат за изследване куликоиди в НДНИВМИ.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини