С 4,5 т дезинфектанти предотвратяват епидемия в Мизия

Риск от епидемии в Мизия има, но при добро почистване и дезинфекция той е минимален. България ще поиска 140 млн. евро от ЕС заради щетите от наводненията.
Това обявиха министърът на здравеопазването Мирослав Ненков и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, които посетиха част от наводнените квартали в Мизия, съобщиха БТА и БНР.

Пред журналисти д-р Ненков посочи, че здравните власти са се справили добре в първите дни на бедствието. Медицинското обслужване в Мизия вече е възстановено - работят аптеките и общопрактикуващите лекари, а линейките на Спешна помощ дежурят непрестанно.

Здравният министър призова хората задължително да спазват лична хигиена и да не консумират бурканите със зимнина от наводнените си къщи, колкото й добре да са затворени. Като лекар-анестезиолог, д-р Ненков определи здравния статус на бедстващия град като на пациент, за който е преминала непосредствената опасност за живота и е готов да излезе от реанимация.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допълни, че потенциален риск от епидемии в Мизия съществува, но при добро почистване и дезинфекция той може да бъде сведен до минимум. За почистването има остра нужда от гумени ботуши, ръкавици и ръчни колички, както и от доброволчески труд.

На бедстващия град вече са дарени 4,5 тона дезинфектанти. Препаратите ще се използват, след като се отводни напълно Мизия и се почистят тинята, удавените животни и унищожената покъщнина. Ангел Кунчев подчерта, че няма смисъл от дезинфекция на големи количества застояла вода или на калта, защото дезинфектантите не могат да проникнат в дълбочина.

Водоснабдяването в Мизия бе възстановено, но главният здравен инспектор призова хората да не ползват водата от чешмите за пиене, готвене и други битови нужди, а само за измиване на улиците и къщите, докато не получат разрешение от местните санитарни власти.

"Много е важно хората да спазват точно указанията на санитарните власти, включително за използването на различините дезинфектиращи средства", обясни Кунчев.

Първата обработка на отводнени дворове и къщи вероятно ще бъде извършена в неделя безплатно от врачанска специализирана фирма.

И днес помпи с различна мощност продължават отводняването на бедстващия град. Все още в ниските части има десетки къщи, дворове и улици, в които водата е около метър. Кметът Виолин Крушовенски заяви, че река Скът е в коритото си, а водният стълб е до средата на коритото, предаде "Фокус".

България иска 140 млн. евро от ЕС за щетите

Вицепремиерът по управление на европейски фондове Илияна Цанова заяви, че България ще кандидатства за средства от фонд "Солидарност" на ЕС. Подготвена е апликационна форма, като в нея ще бъдат включени и щетите в Северен Централен и Североизточен район.

"Получихме потвърждение от ЕК, че можем да кандидатстваме за регионално събитие, направена е оценка на щетите - 159 милиона евро. Това, което сме поискали като допустими разходи, са почти 140 милиона евро. Готови сме другата седмица да имаме окончателния вариант, крайният срок е 23 август", обясни Цанова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини