Стръвница пореден път нападна Забърдо-разкъса 19 овце

Звярът за трети път нападна един от оборите с  добитък на родопския животновъд Славчо Кавържиев от чепеларското село Забърдо и този път натръшка 19 овце. Мечката е разбила едната врата на селскостопанската постройка, намираща се на 500 метра от селото. Въпреки ожесточения лай на 4-те каракачански кучета, тя минала покрай тях, избила вратата и връхлетяла стадото. Чобанинът, който пасе 290-те овце на Славчо и вечер спи край обора, отишъл да види какво става през  другата врата. При отварянето на портата, подивелите от ужас близо триста овце  го отнесли като лавина. През това време стръвницата вилняла вътре-част от животните са разкъсани, други няма да оживеят, трета овца беше намерена на 200 метра в гората, където звярът е ял, разказа потърпевшият собственик.

”Намерих чобанина толкова уплашен и надран, че помислих, че с мечката се е борил, а те овцете го тъпкали. Не знам вече какво да правя, ще ида в София и ще докарам министърката да  пази стадото от мечките.  От 4 януари нямам мира-най-хубавата крава ми разкъса, после 7 прасета, сега 19 овце, няма спасение от нея”, възмущава се стопанинът от Забърдо, който вече се чуди как да опази двата обора с добитък край Забърдо. Единият вече е опасан с електропастир след първото нападение. Другият се варди от  4 кучета, но едното от страх  скъсало синджира , избягало в гората и се върнало чак на другия ден.

И кметът на селото Светозар Балабосов и потърпевшите стопани недоумяват , че звярът слиза вече в селото, напада наред животни, а мерки от държавата няма. От доста време селският управник чака отговор на писмото си до двете министерства-на земеделието и екологията, но в понеделник лично отива в столицата, за да търси решение с проблемния звяр. Според следите оставени от него-това е същия екземпляр нападал и до сега местните стопанства.  Забърдовци обаче са сигурни, че мечките, които обикалят района са над 15, но стръвниците, от които нямат мира са поне 2.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ов
    овчарчето калитко
    1 0
    15:58, 7 сеп 2014
    Абе приятел вземи се в ръце тая мечка ще те докара до фалит Вземи оръжие и и тегли тихомълком маслото Ако чакаш на държавата сигурно щеостарееш Нае министърката хич не и пука нито пък на близначки Така че топката е в твои ръце Огради се с електропастир но с 220 волта и го включвай сама вечер
  • 2
    Me
    ME4KODAV
    1 0
    17:52, 7 сеп 2014
    Zaredi si pu6kata priqtel i sledva6tiq pat kato doyde q napravi na re6eto mama i mrasna ne stiga 4e e gladna nqma da otkradne edna ovca i da izbqga nqkade da q qde ami trepe i ostanalite i pravi poraziq,tova e zvqr ne zaslujava da go ostavi6 jiv!
Последни новини