Бакалов зове: Санкции за общини, непочистили деретата

ужебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов смята, че трябва да има санкции за общините, които не са почистили деретата и речните корита и заради това се стига да наводнения с големи щети.

 „Преди повече от седмица изпратих писма до общините с цял поименен списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията - да почистят дерета,  реки, но аз не мога да им заповядам. Има общини, които са си свършили работата и водата от улиците се поема от шахтите, и има и други, които не са, и както се казва, в коритата на реките вода няма,  а по улиците - до колена“, коментира той по БНТ.  

Служебният министър обаче призна, че няма как да наложи санкции, но според него трябва да има законодателни промени и една от тях да е именно в тази посока. 

„Не може да продължаваме да бягаме след събитията. Не можем да се борим пряко с природата, но можем да вземем превантивни мерки, които да предотвратят тези щети. Държавата няма такива възможности да ги възстановява“, мотивира се Бакалов. 

Той добави, че е поискал справка колко пари са похарчени в последните 5-10 години за отстраняване на нанесени щети от бедствия и е сигурен, че сумата ще е над милиард лева. 

„Има разрушения, паднали мостове, пътища и за това са харчени тези пари, след дъжд качулка, както се казва, а според мен е по-добре да се инвестира в превантивни мерки“, заяви служебният министър.  

Според него големият проблем е започнал, когато беше отменен Законът за бедствия, аварии и катастрофи, когато се създаде Министерството на извънредните ситуации по времето на тройната коалиция. 

„Самият аз като депутат съм прогнозирал от парламентарната трибуна, че това ще се случи и не може при една лоша прогноза вътрешният министър да гледа небето дали ще вали, или няма да вали. Най-важно е да се изгради цялата система за предотвратяване на тези бедствия, ние не можем да продължаваме по този начин, не може да се харчат пари, които така или иначе отиват в коритата на реките или някъде в морето, въпросът е, че те не са ефективни“ категоричен беше Йордан Бакалов.

След последните наводнения той призова и хората да си „направят сметка какви ръководители избират на общините“, защото той още чака разчетите от Мизия, която потъна под вода в началото на август. 

„Не е представен проектът, на базата на който да се  предоставят фургоните, в които да се настанят хората, нямам разходната част, а отпуснахме 1 милион лева авансово за щетите, тези пари още не са осчетоводени и не са предадени в комисията за възстановяване на щетите“, посочи като пример Бакалов. 

Той отново призна, че дупката в бюджета на МВР е 97 милиона лева, но финансовият министър е обещал да ги осигури. 

От думите му стана ясно, че за него като министър е важно да няма пиар и шумни акции, а събрани 75 процента доказателства преди ареста. 

„Ако някой се опита да има 25 процента доказателства и после да ги събира другите - да забрави. Важното е да има доказателства и да се стигне до присъди“, заключи той.


Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини