Оцелялата в асансьора: Другата жена загина върху мен

Оцелялата в падналия в София асансьор Мария Ваклинова разказа, че другата жена - Цветелина Радунчева, е издъхнала върху нея докато дойде Спешна помощ.
Фаталната сутрин на 19 август Мария тръгнала на работа, разказа тя пред Нова телевизия. Запознала се със своята съседка в асаньора.

„Влязохме, затворихме вратата и натиснахме копчето. Той тръгна, но мина само през нашия етаж и след това започна да пада. Сетих се, че трябва да клекна. Опитах да накарам и жената да клекне, но тя се беше паникьосала. В това време асаньорът се блъскаше в стените и хвърчаха трески и падна с гръм и трясък и си поех въздух, на третия път успях и започнах да викам”, разказа още Мария.

Първи чуват съседите, докато Мария започва да губи представа за време.

„Всичко си спомням до скенера. Не можеха да отворят вратата, рязаха я с резачка, след това с флекс отрязаха решетката и първо извадиха нея, защото тя беше паднала върху лявата ми страна. Извадиха ме и мен, помня и линейката, даже как ми отрязаха дрехите помня, всичко помня до скенера”, казва младата жена.

„Съжалявам за тази жена, че не е оживяла, бях я хванала за ръката, всъщност- ние се возехме, аз бях с лице към решетката, а тя към таблото отляво… Така сме седяли", спомня си тя, след като идва в съзнание.

Мария обясни, че имало лепенка в асансьора, че 2012 г. е правена последна профилактика, а след това ще има след 2015 г.

Адвокати вече й помагат за изясняването на причините за инцидента.
Приятелите й организираха кампания – мисията „Мария”, за набирането на средства за рехабилитацията й.

Докладът от проверката за инцидента с пропадналия асансьор ще бъде представен днес от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Вече бе съобщено, че неправилен монтаж на част е причина да се скъсат въжетата на асансьора-убиец в София.

По повод на инцидента с падналия асансьор вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички съоръжения в страната.

661 фирми поддържат асансьорните съоръжения у нас. 130 се занимават с технически надзор. От началото на годината е отнет лицензцът на 30 фирми, които могат да го получат отново, ако имат необходимите документи

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини