Проверяват имами и ходжи заради ислямските пансиони

Главното мюфтийство започва проверки на имами и ходжи, след като бяха разкрити нелегални ислямски пансиони за деца в няколко града.
Екип на Нова телевизия разкри пансиони в Айтос, Исперих, Бургас, Кърджали, Делчево. Деца от бедни семейства живеят там и изучават Корана. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – безплатни.

Главното мюфтийство се е самосезирало след репортажите, a ДАНС вече работи по случая.

Говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов обясни, че нямат информация за пансиона в Айтос, който бе показан първи.

„Ние не сме информирани за този имот, нито нашите местни подразделения. Нямаме правомощия да проведем проверка, тъй като имотът е частен. Работа на органите е да проверят какво се случва там", заяви Ахмедов.

По думите му обаче „Мюсюлманско изповедание" е разпоредило проверка на ходжи и имами, за да се установи каква е ролята им и дали това, което правят, е в противовес с принципите на мюсюлманско изповедание.

Главният мюфтия е разпоредил местен одит, който да обхване Исперих, Разград и околностите. По регистрите на Главно мюфтийство в Исперих няма религиозен пансион.

„Когато приключи проверката, можем да кажем какво ще се случи с тях. Може да бъдат и уволнени", заяви Ахмедов.

По думите му вероучението се провежда само със знанието и разрешението на Главното мюфтийство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини