По-малко от 50% от смолянските училища имат ученически стол

Едва в 27 от общо 66-те училища в Смолянска област се предлага обедно хранене, съобщиха от РЗИ в Смолян. При извършените през първото полугодие на 2014 година проверки, в 6 ученически стола не са установени нарушения на влязлата в сила преди 5 години Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците.

Навсякъде се предлага меню, отговарящо на здравните норми, включващо риба, мляко и млечни продукти, месо, хляб - различен от белия, салати от пресни зеленчуци и разнообразни плодове. Нездравословната технология пържене е изцяло заменена с други - задушаване, печене на фурна или на скара. Не е констатирана продажба на забранени продукти като: захарни изделия, сиропирани десерти и други.

За първото полугодие на годината са проверени и 28 от подлежащите на контрол 36 ученически бюфета. Установено е, че 11 от тях са закрити без да е заличена регистрацията им. В 6 от останалите проверени 17 бюфета се констатира предлагане на забранени храни и напитки (царевични пръчици, вафли, сухи пасти, боза с изкуствени подсладители и др.), поради което са съставени 5 акта и 1 предписание.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини