Златоград се връща преди 100 години с възстановка на възрожденски пазарен ден /програма/

От 2001 година Община Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, организират Делюви празници, посветени на легендарния родопски герой Делю войвода. Незабравими ще останат театралните възстановки на „Гибелта на Делю хайдутин” и „Един пазарен ден в стария Златоград”, в квартала с възрожденска архитектура на Златоград.
Местни самодейци и популярни артисти забавляват жителите и гостите на Златоград всяка година, а гостите и туристите посетили родопския град по време на Делювите празници, остават впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традициите.

Ежегодно за Деня на независимостта в Златоград се провеждат традиционните Делюви празници, посветени на легендарния Делю войвода. Прави се и възстановкта "Един пазарен ден преди 100 години", която връща гостите и жителите на града във времето на Възраждането.

Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздават истинска атмосфера на един пазарен ден от миналия век.

По време на Делювите празници в Златоград се организират и музикално-поетична сцена, турнири и други спортни игри.
По време на Делюви празници 2014 гостите отново ще имат възможност да посетят ресторантите на открито ХоРеМаг „Бяло море“ и „Родопи“. Вечерта на 21 септември под цветните улични светлини ще се предлага мешена скара и боб с лютеница, типични за времето на ХоРеМаг-а ястия .

В допълнение ще има и програма с изпълненията на неповторимите Сантиментъл Суингърс, на певчески и танцови състави, участвали във възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години“, ще звучат бузуки ритми и цигански романси.

 

ПРОГРАМА ЗА ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ 2014

15 септември – 20 септември 2014 година

Мегдана на ЕАК – Откриване на Делюви празници с Лятно кино на открито
в стария град, с незабравими български актьори.
Всяка вечер от 20.00 часа


17 септември
17:00 ч., Етнографски музей – Представяне изложба на оръжия от ХІХ и ХХ век


20 септември 2014 година (събота)

Баскетболен турнир за купата на Делю войвода с участието на спортни клубове от гр. Златоград, гр. Хасково, гр. Кърджали
Начало: 10.00 часа
Място: Спортна зала на ОУ „Васил Левски”, гр.Златоград

Фестивал на надеждата
Начало: 10.00 часа
Място:Централен площад

21 септември 2014 година (неделя)

Начало: 10,30 часа в Стария град

Възстановка „Един пазарен ден в стария Златоград” и пресъздаване на локал от 30-те години на миналия век с участието на трите очарователни дами от „Сентиментал Суингърс”
Заповядайте и изберете от сандъка на баба най-модерната премяна!


Отбелязване 90 години от рождението на златоградския писател Станислав Сивриев и представяне книгата на Мариела Стойкова „Златоград (обители на християнската духовност)”, с участието на група „Златен полъх”от ОНЧ „Просвета-1908”, гр.Златоград и ученици от СОУ „Антим І”, гр. Златоград.
Начало:14.00 часа
Място: зала Сивриев в „Сивриева къща”



СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини