Бизнесът обвини БНБ в "престъпно бездействие" за КТБ

Колкото повече се бави БНБ с решение, толкова е по-малка вероятността банката да отвори отново врати, каза Сашо Дончев, председател на БСК и член на създадения през август Експертен съвет по проблемите на КТБ.

Бизнес, синдикати, омбудсман и общественици обвиниха БНБ и властта по случая с КТБ. Те настояват за незабавно решение за банката и търсене на отговорност.

Бедствието КТБ е общонационален проблем. Колкото повече се бави БНБ с  решение, толкова е по-малка вероятността банката да отвори отново врати, каза Сашо Дончев, председател на БСК и член на създадения през  август Експертен съвет по проблемите на КТБ.

Коментарът си той направи на среща между банкови  експерти, омбудсмана Константин Пенчев и представители на синдикати и  работодатели, предаде „Фокус”. Дончев твърдо се противопостави КТБ да бъде спасявана с обществени средства и призова за свикване на Консултативния съвет по фискална стабилност.

Според Дончев би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон (гарантирани са влогове в банките до 100 000 евро).

Пряко или косвено са засегнати над 500 000 български граждани от  проблемите в КТБ, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на  индустриалния капитал. Засегнатите фирми са десетки хиляди, а ощетените  работници са стотици хиляди. Бизнесменът смята, че 8% от средствата в  банковата система не работят. Той поиска да се проведе разследване дали  няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ.

"Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг.  Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да  ги кара да си вършат работата”, заяви Велев.

Сашо Дончев твърди, че има възможност блокираните средства да заработят и да  се превърнат в капитал на банката. Според него не може тарикатлъкът на  една група хора да бъде плащан от цялото общество. По думите му, ако  обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще  повлече още много други и ще стане страшно.Омбудсманът заяви, че казусът с КТБ виси със страшна  сила. Това не е казусът на една банка, това не е търговски казус, не е  частен случай, а проява на случващото се в нашето общество, каза Пенчев.  Според него тези институции, които имат право да взимат решения в  подобни случаи, когато една банка изпадне в ликвидна криза, отказват да  изпълняват функциите си. Поради това ние се събрахме и казахме "не",  държава има и няма да позволим да кажем, че държава няма, коментира още той.

Работодателите и синдикатите предвиждат да започнат съвместни действия на организирани протести, ако БНБ не влезе във функциите, които законът й възлага.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини