50 души загинали в терористичен акт в Китай

Най-малко 50 души загинаха, а 54 бяха ранени при взривовете в неделя в редица малки населени места в окръг Бугур в Синцзян-Уйгурския автономен район в Китай, предава АП, позовавайки се на местни медии.

По-рано се говореше за две жертви и много пострадали.

Както съобщават местните власти, сред загиналите са четирима полицая, шестима минувачи и 40 атентатори-самоубийци, които задействаха взривни устройства на един от пазарите за хранителни стоки, в две полицейски управления и в магазин. Част от нападателите са загинали при експлозиите, а останалите са ликвидирани от полицията. Арестувани са двама терористи. Стана известно, че ръководителят на атаката е загинал при взривовете.

През последните шест месеца в Китай бяха извършени няколко големи терористични атаки. Властите в Синцзян-Уйгурския автономен район въведоха режим на антитерористична операция до юни 2015 г., в рамките на която до сега специалните служби на Китай са елиминирали повече от 30 терористични групи.

Синцзян е най-нестабилният регион на Китай. На територията на автономната област, според китайските власти, действа екстремистката организация "Източен Туркестан", която Пекин подозира във връзки с международни терористични организации, по-специално с "Ал-Кайда".

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ВА
    в ада да горите
    0 0
    14:20, 29 окт 2014
    ша ебът и китайки.жълтури.вземайте се в ръце
Последни новини