ГЕРБ ще състави правителство на малцинството

ГЕРБ ще изпълни своя ангажимент към своите избиратели и ще състави правителство на малцинството. Партията на Борисов ще започне разговори първо с БСП.
Това заяви след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС и "Фокус".

„Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили”, посочи Бъчварова.

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите, като политическите сили ще бъдат канени според броя на своите депутати - т. е. ще се започне с втората, третата и т. н.

Това означава, че ГЕРБ ще стартират разговори първо с БСП, тъй като при обработени 99.951% от протоколите на избирателните комисии, левицата е на второ място с 15.41 процента подкрепа.

"Нашето виждане беше да започнем преговори с Реформаторския блок, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващият министър-председател е неприемлива за нас. Затова решихме да водим разговори по големината на парламентарно представените партии", посочи Бъчварова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче уточни, че партията няма да прави коалиция и правителство с БСП и ДПС, предаде "Фокус".

„Подкрепата за ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма. Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики”, обясни Цветанов.

Евродепутатът и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев пък коментира, че по-големият трябва да прави по-малко компромиси, защото зад него стоят повече избиратели, но компромисът не може да води до самоубийства.
Дончев допълни, че ГЕРБ няма бягат от отговорността за сформиране на кабинет, но няма да участват в управление на всяка цена.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    kaluian
    7 -1
    20:04, 6 окт 2014
    вашта мама нали не искахте коалиция за това гласувахме за вас
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      2 0
      22:20, 6 окт 2014
      a 4estito sega , samo nie moej da sme tolkoz prosti da si preizbirame xorata ot koito sme si patili - po golemi mazohisti ot nas ne poznavam , ne vizizram nikoi pravete si mo izvodite

Още новини

Последни новини