Съветник на Путин: ЕС губи 1 трлн. евро заради санкциите

Щетите, които ЕС може да понесе заради санкциите срещу Русия, могат да достигнат 1 трилион евро, обяви съветникът на Путин Сергей Глазиев, цитиран от БНР.
Глазиев е ключов икономически съветник на руския държавен глава и твърди, че тази внушителна сума се образува не само от преките и косвени загуби, които Европа търпи заради руското ембарго върху вноса на хранителни стоки, но тя е свързана и с кризата в Украйна.

Според него, това е огромен удар за европейската икономика и европейският бизнес добре разбира това. Русия в същото време не губи надежда за поднови сътрудничеството си с ЕС за възстановяване на украинската икономика, подчертава Глазиев.

По думите му Русия се надява в сътрудничество с колегите от европейските страни да бъде изработено общо виждане по най-належащите проблеми, които стоят пред украинската икономика и съвместно да бъдат формирани общи предложения за създаването на програми за нейното възстановяване и модернизиране.

Съветникът на руския президент смята също така, че може да се постигне и общ подход по въпроса на търговския режим с Украйна.

Силен спад на германския износ

Санкциите срещу Русия и ситуацията в Украйна вече се отразиха на германския износ. Той се е сринал през август на фона на засилването на несигурността около кризата в Украйна и сезона на летните отпуски, комбинацията от които е довела до най-силния спад от пет години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Износът през август се е понижил с 5,8 на сто спрямо юли, а вносът е отчел спад от 1,3 на сто с отчитане на календарните и сезонни фактори, съобщи днес статистическата служба на страната.

Понижаването на износа е най-силното от над пет години - от януари 2009 година, когато световната финансова криза удари промишления сектор на Германия, допълва ДПА. През юли показателят нарасна с 4,8 на сто. Търговският излишък на страната е намалял до 14,1 млрд. евро (17,83 млрд. д.) без отчитане на еднократни фактори, допълва АП.

В много от германските провинции тази година е имало късни училищни ваканции, което е допринесло за спада, отбелязва статистическата служба.

Според Карстен Бжески, икономист в Ай Ен Джи банк (ING Bank), "охлаждането" на редица дестинации за германския износ, съчетано със засилващата се несигурност около ситуацията в Украйна, изглежда са основните причини за низходящата тенденция. При спад също така в промишлените поръчки и производството, икономиката изглежда има нужда от малко чудо през септември, за да избегне рецесия, посочва експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини