Турският външен министър: Не можем да проведем сами сухопътна операция

Турция заяви, че не може да ръководи сухопътна операция срещу джихадистите в Сирия сама на фона на разговори за установяване на буферна зона по турско-сирийската граница, както настоява Анкара, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

"Не е реалистично да се очаква Турция да ръководи сухопътна операция сама", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в страната.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ръководените от САЩ въздушни удари няма да бъдат достатъчни за съкрушаването на бойците на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" в Кобане и призова за "координирана сухопътна операция".

Премиерът Ахмет Давутоглу също намекна за сухопътна операция в интервю за Си Ен Ен, но подчерта, че стратегията трябва също така да включва сваляне на сирийския президент Башар Асад. Турският парламент разреши миналата седмица на правителството да предприеме военни действия срещу екстремистите от ИДИЛ, но до момента не са обявени планове за провеждане на военни операции.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини