Новата ЕК може да заработи чак през декември или януари

Новата ЕК може да не спази планираната дата 1 ноември за начало на работата си, след като Аленка Братушек бе отхвърлена за комисар. Тя обаче остава кандидат.
Според източник от европейските институции, новата комисия може да встъпи в длъжност чак през декември или дори януари, предаде АФП, цитирана от БНР. Необходимо е още време, за да бъде избран нов словенски кандидат и той да бъде изслушан и одобрен от ЕП.

Маргаритис Шинас, говорител на екипа на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, заяви, че Европейският парламент е отложил за следващата седмица заседанието на председателския си съвет, на което трябва да бъде определена окончателната оценка от изпитите на кандидатите за еврокомисари. Първоначално заседанието бе насрочено за днес.

Говорителят поясни, че Братушек (Словения) остава кандидат за еврокомисар, въпреки че бе отхвърлена с голямо мнозинство от парламентарните комисии.
На практика Братушек се самономинира за поста и бе обвинена в недостатъчни познания за бъдещия й ресор - енергиен пазар.

Шинас потвърди, че всичко това може да размести първоначалния график на събитията, според който новата ЕК трябваше да бъде гласувана от ЕП на 22 октомври и да встъпи в длъжност от 1 ноември.

"Има опасност новата комисия да не встъпи в длъжност на 1 ноември, ще оценим възможностите до края на тази седмица; политическото решение може да не бъде намерено скоро", заяви говорителят.

По думите на Шинас засега Юнкер не е взел решение за преразпределянето на отговорностите в екипа си.
Шинас потвърди, че кандидатите за еврокомисари са подписали споразумение, според което ще се оттеглят, ако председателят ги призове.

Той съобщи, че Юнкер е доволен от 26-те изпита от общо 27 изслушвания на кандидатите в ЕП.

Според новоизбрания председател на ЕК разпределението на отговорностите на комисарите, оповестено на 10 септември, е правилно.

По въпроса за Братушек говорителят поясни, че темата се пренася в ръцете на председателството на ЕП.

"Липсва формалното одобрение за кандидатурата й от комисиите, но това още не е окончателно отхвърляне", поясни Шинас.

По неговите думи "първоначалното й отхвърляне" подлежи на потвърждение от председателската конференция на ЕП.

"Юнкер е в постоянен контакт с всички, които имат отношение към темата и очаква ЕП да определи окончателното си становище", заяви Шинас.

Говорителят не пожела да обясни дали в настоящата ситуация изходът е доброволно оттегляне на Братушек, оттеглянето й с решение на правителството в Любляна или оттегляне по настояване на Юнкер.

Той отбеляза, че ЕП може да приеме или отхвърли целия състав на ЕК, но не и отделни комисари.

Говорителят не поясни как списъкът на бъдещите комисари, утвърден от Юнкер и от Съвета на ЕС, може да претърпи промени.

Междувременно от Европейската народна партия призоваха Словения спешно да номинира друга жена за еврокомисар, например Таня Файон.

Сходна позиция изразиха и от групата на социалистите и демократите, които също подкрепиха идеята Братушек да бъде изместена от Файон, дългогодишен евродепутат.

През 2009 г. първата българска кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар също беше отхвърлена. Тогавашният външен министър се яви на изслушване в Европарламента, на което се провали. Тя бе принудена да оттегли кандидатурата си за еврокомисар, а това коства и поста й на министър.



Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини