Реформаторите: Стремим се към съставяне на коалиционно правителство

След два дни на очакване и провалено заседание през вчерашния дне, Реформаторският блок излезе с позиция относно политическата ситуация в страната и по отношение на бъдещо правителство. В нея десните обявяват, че "се стремят към участие в коалиционно правителство", но не и безусловно. Същевременно обаче се отправя и критика към "личните амиции" в Блока, които не са позволили по-добър резултат на изборите.

Ето и пълната позиция на Блока:

1. Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомври като успех на коалицията. Отчитаме, че този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел.

2. Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие.

3. Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличието на следните предпоставки:

А. Ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет;

Б. Готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство;

В. Включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за:

- реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор;

- продължаване и ускоряване на реформите в образованието;

- допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията;

- бързи решения за връщане на доверието в банковата система;

- мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите райони;

- реформа в Изборния кодекс;

Г. Гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

4. При изработването и приемането на обща позиция на РБ ще отстояваме разбирането, че днешното състояние на България изисква съставяне на силно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основни сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно.

5. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини