ЕС ще изпрати военна мисия срещу Ебола в Африка

Дипломати от ЕС ще обсъдят план, съгласно който ЕС ще координира европейските военни мисии за ограничаване на вируса Ебола в Западна Африка.
Планът, предложен от ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън, предвижда няколко варианта за увеличаване и координиране на усилията на 28-те страни. Той може да включва и сътрудничество между военните, изпратени от страните членки, за спасителни мисии и изграждане на полеви болници.

Великобритания и Франция, основните военни сили на съюза, както и други страни от ЕС и извън него обещаха да помогнат в битката с болестта с военен и цивилен персонал, пари и медицински доставки.

Сътрудничеството на ЕС във военната област обикновено се осъществява чрез мисия, създадена в изпълнение на Европейската политика за сигурност и отбрана. Засега обаче не се обмисля създаването на такава мисия, казва длъжностно лице от ЕС, на което се позоваха Ройтерс и БТА.

Посланиците на страните от ЕС са призовани да обмислят един "новаторски подход" - дипломатическата служба на ЕС да координира военновъздушните доставки и други операции срещу смъртоносния вирус.

Съгласно предложението, координиращата роля ще изпълнява военният щаб на ЕС, който е пряко подчинен на шефа на европейската дипломация. От другия месец това ще е италианката Федерика Могерини.

САЩ вече изпълняват решението си да изпратят 3000 военнослужещи в няколко страни в Западна Африка. Американските военни вече оказват медицинска и логистична помощ.
Планира се изграждането на 17 полеви болници.

Извинение в САЩ

Американски медии разкриха самоличността на втория пациент от Далас, разболял се от ебола, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това е 26-годишната медицинска сестра Нина Фам, която е обслужвала починалия от ебола в тексаска болница либериец Томас Ерек Дънкан. Тя е носела предпазно облекло и още не е установено как се е заразила. Състоянието й стабилно.

Междувременно доктор Томас Фридън, директорът на Центъра за контрол на заразните заболявания на САЩ, се извини за изказването си онзи ден, че сестрата вероятно е нарушила правилата за работа и затова се е заразила.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини