Близо 40% от родопчани са хронично болни

Интересни резултати за здравето и профилактиката показва направеното през 2008г. Европейско здравно интервю. Според него хората в Смолянско са с най-висок дял хронични заболявания, най-много жени са си правили мамография и почти 50% са си правили изследване за холестерол. На фона на това пък анкетата показва и висока оценка за здравословното състояние на хората в областта.

Въпросът „Как най-общо оценявате Вашето здраве?” е бил зададен на близо 8 400 души над 15 годишна възраст в цялата страна, а резултатите са обобщени от НСИ.

С Европейското здравно интервю се изследва разпространението на определени от международен екип 21 хронични заболявания и състояния.

Наличие на хронично заболяване или на здравен проблем посочват 37.5% от анкетираните лица в страната. По-този показател Смолянска област той е с най-висок дял- 39.3%.

Най-разпространеното хронично заболяване у нас, е високото кръвно налягане - 23.3% , а хората от Област Смолян се нарежда на 11-то място в страната с високо кръвно налягане (26.9%).

Анализът на данните от проведеното Европейско здравно интервю през 2008г. показва, че почти 60% от хората в Смолян и областта са оценили здравето си като „ добро”.

Самооценката на родопчани е значително по-висока от средната за страната /под 42%/, с което се нареждат на второ място след Кърджали.

Малко повече от една четвърт са дали оценка „среден“ или „задоволително здраве“. Прави впечатление обаче, че много малко от анкетираните- едва 10.6% са определили здравословния си статус като „Много добър“ на фона на над 26% за хората от България, сочи още статистиката.

Оценка „лошо здраве“ са си поставили 5.2% от хората в Смолянско, а оценката „много лошо” здравословно състояние не е посочена от никого от анкетираните лица.

27.1% са употребявали медикаменти, които не са били предписани от лекар в област Смолян е и е малко под средното равнище за страната - 28.0%.

Прави впечатление от анализа, че като профилактика едва 13.0% от анкетираните лица в страната някога са се ваксинирали против грип. Най-много са слагали ваксина в София-столица (21.7%), а най-малко в област Кюстендил - едва 2.1% Хората в област Смолян, които са си правили ваксинация против грип са 8.1%

Изследване на нивото на холестерол са правили 45.1% от анкетираните в страната. В област Смолян изследване на нивото на холестерола са си правили 49.2% от анкетираните. Наблюдават се съществени различия в регионален аспект по отношение на извършването на мамография.

Най-голям е относителният дял на жените, извършвали някога това изследване в областите Смолян (45.8%), а най-малко са жените във Видин (3.4%),

Относителният дял на жените с наднормено тегло в област Смолян (34.7%) е под средното равнище за страната (43.0%), а относителният дял на мъжете в област Смолян (56.2%) е на средното равнище за страната (56.7%).

В Смолянска област делът на ежедневно пушещите мъже (38.2%) е под средния за страната - (40.5%), а този на жените, пушещи всеки ден (19.7%) е малко над средното равнище за страната, което е 18.9%. Мъжете непушачи в област Смолян са 55.8%, спрямо 49.7% за страната, но пък жените от Смолянско, които пушат са 76.0%, а това е с 5 % повече от средния дял за страната.

Друг рисков фактор по отношение на здравето е употребата на алкохол. През годината, предшестваща изследването, нито веднъж не са употребявали алкохол 10.8% от мъжете и 51.2% от жените на възраст 15 и повече години в област Смолян. А всеки ден са употребявали алкохол 16.3% от мъжете и 3.8% от жените в областта.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини