Без драми на БСП пленума,Янаки Стоилов-зам.шеф на парламента

С тревога и загриженост гледаме на възможността за нови предсрочни парламентарни избори. Това е най-неприятната развръзка, така че ние апелираме ГЕРБ начело с Бойко Борисов да осъзнаят своята сериозна политическа отговорност за създаване на работещо правителство в България. Това обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов след нетипично кратък пленум на червената партия.

Те повече от година искаха избори, никакви извинения не биха оправдали несъставянето на правителство. Признаваме промяната в диалога на Борисов след 5 октомври, но нищо не оправдава, че три седмици губим ценно управленско време, коментира социалистът по посока на ГЕРБ.

След нетипично скоростен пленум на Националния съвет на БСП, червените са готови с решението да предложат зазаместник-председател на Народното събрание Янаки Стоилов.

Юристът ще бъде номинацията на червените в утрешния ден, когато ще се проведе  първото заседание на новите депутати след предсрочния вот. Въпреки свръхочакванията за бурен пленум, ние бяхме готови за 45 минути в дисциплиниран дух, обяви Мерджанов.

Новината за номинацията на Стоилов идва, след като стана ясно, че от ГЕРБ са предложили на Михаил Миков да повтори с още един мандат поста си на председател на НС, а той е отказал.

Бих се отнесъл прецизно към такава покана за председателстване на НС. Ако някой е предполагал, че БСП толкова лесно би била склонена или принудена да споделя политическа отговорност, жестоко се заблуждава, категоричен бе Мерджанов по повод решението на социалист номер едно да не погледне благосклонно на тази оферта.

Според Мерджанов отказът на Миков е по-скоро проява на „осъзнаване на невъзможността по такъв начин да е сплотена така бленуваната широка коалиция, която не надвишава 123 депутати".

На днешния пленум е взето и решението, че утре парламентарната група на левицата ще се събере на първото си заседание в 11 часа - 3 часа преди първото пленарно заседание. Съвсем естествено Миков ще е неин председател, заместван от Ангел Найденов, Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов. Секретари на ПГ пък ще са Кристиан Вигенин, Чавдар Георгиев и Жельо Бойчев.

Само с по един глас „против" и „въздържал се" червените са приели и да съкратят с 8% щата на Националния съвет. Това показва разбирането на финансовата ситуация на партията поради малката ПГ, обясни Мерджанов. По думите му ще има и други форми на преструктуриране на „Позитано" 20 в идната година.

Противно на очакванията на днешния пленум не е била обсъждана евентуална оставка на зам.-председателя на столетницата Димитър Дъбов. „Трябва нещата да ги подредим хронологично. На първо място днес трябва да предстои въпросът дали да създаваме правителство, дали БСП ще го подкрепя или не го подкрепя", каза в началото на пленума Кирил Добрев, който напоследък влиза в пререкания с Дъбов чрез медиите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини