Осигуряват по програми работа за 388 души в Смолянско

 Комисията по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и одобри 12 идейни проекта за регионални програми за заетост за 2015 година.

Заседанието бе председателствано от областния управител инж. Димитър Кръстанов, а в него участие взеха директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Мария Георгиева, представители на общините, социалните партньори и други юридически лица.

Идейни предложения представиха десетте общини в област Смолян, Сдружение с нестопанска цел „Младежки форум 21 век” и Областна администрация-Смолян. В регионалните програми са обхванати общо 388 безработни, за които може да има заетост за различен период. Проектите включват дейности по почистване, поддръжка, укрепване и озеленяване, комунално – битово обслужване, опазване и поддържане на околната среда, опазване на културното историческото наследство, опазване /почистване/ на обществени сгради, екскурзоводство и др.

Програмите предвиждат временна заетост на хора с увреждания, на безработни младежи до 29 годишна възраст и лица над 50 години, на продължително безработни, неактивни лица, желаещи да работят в т. ч. обезкуражени лица.

Одобрените от Областната комисия по заетост идейни предложения ще бъдат изпратени в социалното министерство, където ще се направи подбор на програмите.

По данни на Регионалната служба по заетостта в Пловдив към момента в област Смолян са заети 403 сезонни работници, а през цялата година броят им е бил 1364.

По програма „Сигурност” работят 180 души, а по схема „Подкрепа за заетост”, финансирана от Европейския социален фонд, в момента се наемат 423 души в частния сектор.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини