Ролята на читалищата обсъдиха на регионален форум в Смолян

Областният управител инж. Димитър Кръстанов откри регионалния форум, посветен на ролята на народните читалища, организиран от РЕКИЦ „Читалища”- област Смолян, със съдействието на Министерство на културата.

С музикално приветствие се включиха и самодейците от смесения хор при НЧ „Алеко Константинов”, с. Павелско.

Обръщайки се към историческото минало, губернаторът припомни създаването в началото на 19 век, на първите български светски училища в Родопите в селата Павелско и Широка лъка през 1832 г., само година по-късно след първото такова школо в софийското село Драгалевци.

„Този факт е многозначителен преди всичко с основаната на висок патриотизъм и дух традиция, съхранила през вековете необходимостта да се търси упование в това, което води народите напред – в науката и просвещението.”

По време на семинара работещите в народните читалища се запознаха с приоритетите и дейностите, заложени в Националната стратегия за учене през целия живот и конкретно за развитие на потенциала на читалищата в областта на неформалното и самостоятелно учене.Една от задачите на тази стратегия е да се привлекат колкото се може повече хора от различни възрасти.

Бяха представени и водещи практики от дейността на читалищата, успешни форми за учене през целия живот, осъществени в сътрудничество с други институции.

В работата на форума участваха д-р Силва Хачерян, държавен експерт при Министерство на културата, представители на областна и общинска администрация, на читалищната мрежа от област Смолян, организации и институции, работещи в областта на образованието и културата.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини