Родопският Драматичен театър се включва в „Европейска нощ на театрите“

 

На 15 ноември културната институция ще се включи в инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 5 години се случва в няколко европейски страни.

Европейска Нощ на театрите е платфрома, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност чрез показване на техните продукции; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.

Идеята е за няколко часа градът да стане една голяма театрална сцена, като предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра.

Организатори на инициативата в България са фондациите "Арт Проджектс" и "Асоциация Информбюро".

Първата година, в която България става домакин на европейската Нощ на театрите, Родопски драматичен театър е включен със своята програма:

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ" В РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР"Н.ХАЙТОВ"-СМОЛЯН
15.11.2014
18: 00 часа – Факелно шествие на участниците от Театрална школа „Юлия Огнянова” от Стар център (кино „Дружба”) до Театъра. Посрещане на шествието от духовата музика;
18:30 ч. – Слово на директора пред входа на театъра.
18:35 ч. – Откриване на изложба-инсталация – „Отвъд словото” (театрални костюми, реквизит, фотоси)
18:45 - Елза Варийска и актьорите от трупата на театъра представят книгата на Кирил Варийски "Уморих се"
19:30 – „Лазарица” спектакъл по пиесата на Йордан Радичков, реж. Крум Филипов, сценография Виктория Филипова, музика Христо Намлиев, хореография Кире Гьоревски. Участват: Кънчо Кънев, Ивайло Иванов, Янко Хусаров;
21:00 – Откриване на библиотека във фоаето на театъра - "Книгите на Папи" (около 300 тома, завещани на театъра от наскоро починалия актьор Валентин Папурков)
21:30 „Театрални лабиринти” – среща на публиката с актьорите на театъра в различни театрални пространства. 
Прожекция на филма за актьора Никола Пашов от поредицата на БНТ1 "Умно село".
Прожекция на документален филм за Кирил Варийски,
12:00" Ин мемориам" за Валентин Папурков – видеозапис на моноспектакъла „Евангелие по Мармеладов” по текстове от "Престъпление и наказание" от Ф.М. Достоевски, 

 

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини