Горанов допуска наказателна процедура от ЕС за свръхдефицит

Правителството прие актуализация на бюджета, която залага бюджетен дефицит от 3.7% при допустим 3%, както и нов дълг от 4.5 млрд. Най-много пари получава МВР.
Промените ще бъдат предложени на Народното събрание, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след първото извънредно заседание на Министерския съвет.

Няма и ден за губене - така Горанов аргументира факта, че проектът за актуализация на бюджета няма да се обсъди с работодатели и синдикати преди да бъде внесен.

Проектобюджетът предвижда дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% - малко под 3 млрд. лв., и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. От тях 2 млрд. лв. са за изплащане на гарантираните депозити в КТБ.

Възможно е да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит. Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година, коментира Горанов.

„Ще обясним на нашите колеги в Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3%, което договорът за функциониране на ЕС изисква”, заяви Горанов.

Няма как дефицитът да е по-малък, смята министърът. Бизнесът настоява да е под 3%.

Очаква се неизпълнените на приходите да достигне 1.062 млрд. лева, приблизително 1,3% от прогнозния БВП, каза още Горанов.

Най-голямо влияние има неизпълнението на ДДС, а от него най-голямата стойност е неизпълнение на ДДС от внос. 670 милиона лева се очаква неизпълнение от ДДС. По отношение на акцизите очакваното неизпълнение за 2014 г. е с около 318 милиона лева. От корпоративните данъци на годишна база се очаква около 79 милиона лева по-малко спрямо заложения в края на 2013 г. ръст на този данък, поясни министърът.

Приходите бяха планирани с огромно напрежение, подчерта Горанов. Още в края на 2013 г. предупреждавахме, че приходната част се планира много оптимистично, без да се съобразяват тенденциите и възможностите на икономиката, коментира той.

По министерства

Кабинетът актуализира бюджета на Министерството на здравеопазването с 43,6 млн. лв., а на НЗОК - със 100 млн. лв., каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Не е тайна, че разходите в здравеопазването са увеличават непропорционално на възможностите на обществото. За мен болниците са като волтаиците - всеки строи болница и очаква НЗОК да започне да й плаща", каза финансовият министър.
Подобно е състоянието с образованието, по-точно висшето образование, допълни Горанов.

Предлага се на МВР да се отпуснат допълнително 125,7 млн. лева. Парите се дават заради промените в закона за МВР, в който разходите бяха увеличени.

Други 24,2 млн. лева се отпускат на МРРБ като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата.

Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните.

Това са разходи, които задължително трябва да се платят до края на годината, поясни Горанов.

За данъчните закони

В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се въвежда правото декларации да бъдат подавани с персонален идентификационен код.

„От 2004 г. насам е дадена възможност за подаване на декларации по електронен път чрез електронен подпис. Само 14% от декларациите са подадени с електронен подпис. С промяната ще дадем възможност всеки, който желае, да получи такъв код безплатно от приходната агенция и да може да подава своята декларация с този код, без електронен подпис”, обясни Владислав Горанов, цитиран от "Фокус".

От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса.

"Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки. От 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.", каза Горанов.

Това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването ѝ. Преди овладяването на контрабандата Горанов не смята, че е удачно да се направи тази промяна.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини