България си изпроси ново мъмрене от Брюксел за ненаписан доклад

Европейската комисия откри в четвъртък нова наказателна процедура срещу България заради това, че тя не е предала в Брюксел изисквания по директивата за енергийните характеристики на сградите доклад.


Уведомително писмо е изпратено до правителството с напомняне, че трябва да съобщи на Еврокомисията за оптималните разходи, свързани с енергийната ефективност на сградите.


Директивата изисква властите да определят минимални изисквания за енергийни характеристики на сградите, за да постигнат най-добрата комбинация между инвестиции и икономии, наричани „нива на оптимални разходи“.

Изчисляването на оптималните от гледна точка на разходите нива е от ключово значение за оптимално използване на енергийната ефективност и възобновяемия енергиен потенциал на националния сграден фонд и да не се харчат повече пари от необходимото от гражданите и фирмите за подобряване на ефективността на жилищата и офисите, се казва в писмото, изпратено от Брюксел.


Правителството има два месеца да предаде доклада.

В края на април Еврокомисията върна със забележки българския план в областта на енергетиката и климата. Според нея той е недостатъчно амбициозен за постигане на целите на европейската климатична политика, липсват му анализ, прогнози и конкретни мерки, с които да се изпълнят заложените в него обещания. Критиките бяха отправени към качеството на българския доклад, въпреки, че той беше предаден последен в Брюксел, далеч след като другите държави бяха изпълнили ангажимента си да актуализират плана според последните промени в европейското законодателство за реализиране на Зелената сделка.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини