САЩ изпращат прокурори по света, Лондон блокира терористи

САЩ изпращат свои прокурори в 14 страни, включително от Балканите, а Великобритания ще блокира завръщането на терористи, нейни граждани.
САЩ обявиха, че изпращат около 70 свои прокурори в 14 страни от Балканите, Близкия изток и Северна Африка, за да помагат на властите им да разследват и изправят пред съда идващи от Сирия чуждестранни терористи, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Високопоставен представител на министерството на правосъдието на САЩ уточни, че американски прокурори вече работят в Албания, Босна, Косово, Сърбия и Хърватия, както и в неуточнени страни от Северна Африка и Близкия изток, "от Алжир до Мароко, както и в Западна Африка".

"С подкрепата на Бюрото по борба с тероризма на Държавния департамент министерството на правосъдието изпраща федерални прокурори и старши съветници по правоохранителна дейност в ключови региони за работа със страните, които се стремят да подобрят капацитета си за разследване и изправяне на съд на чуждестранни терористични бойци", съобщи американският министър на правосъдието Ерик Холдър.

Той посочи, че правните експерти ще окажат "жизненоважна подкрепа на съюзници на САЩ за съдебното преследване на завръщащи се от Сирия лица".

Сътрудничеството включва обмен на информация, разследвания, съдебно преследване и борба срещу прибягващия до насилие екстремизъм, добави той.

Инициативата включва установяване в Албания на регионален американски прокурор специалист по борбата с тероризма, който ще координира работата на американските специалисти на Балканите.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън обяви в Канбера, Австралия, че "ще се дадат нови правомощия на граничната полиция за конфискуване на паспорти, спиране на заподозрени лица от пътуване и спиране на британски граждани (джихадисти) да се завръщат в страната, освен при спазване на някои условия".

"В близко време ще внесем нов закон за борба с тероризма във Великобритания", заяви Камерън пред австралийския парламент, цитиран от Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Според британската преса текстът, който вероятно ще се обсъжда в британския парламент по-късно този месец, предвижда блокиране на завръщането във Великобритания за срок от най-малко две години на лица, които са воювали в Сирия или Ирак. Забраната може да се отмени само ако въпросните лица се съгласят на завръщане под ескорт, съдебно преследване и програма за "дерадикализация", добавят медиите.

Новият закон предвижда също "самолетните компании, които не спазват списъците на лица със забрана за пътуване (предоставени от британските власти), няма да получават разрешение да кацат във Великобритания", заяви Камерън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини